fooldal
elozetes
kepek
szereplok
alkotok
sajto
kontakt
english
Sajtó idézetek

…az idény legnagyobb meglepetése.
A legjobb film a "showbusiness"-ről, amit valaha láttam.
Nem csak a művész és a művészet korrupcióját mutatja be, hanem a Gonosz eredetét.
…csodálatos film, amelyben a haláltánc az ógörög kórus szerepét tölti be.
…kimagasló alkotás.


Kultura - Kinobar


Ez a friss, fantáziadús és gyönyörűen fényképezett dráma mindenkinek gyönyörűségére szolgál…
A bosszú vad csárdása! ...A tánc ellenállhatatlan!
… minden tökéletes, a táncok lélegzetvételre sem hagynak időt, a közönség pulzusa sebesen ver...
… az árulás és bosszú labirintusszerű történetét Hules Endre írta és rendezte. Minden részlet pontosan a helyén van, és minden fordulat lélegzetállító lendülettel bontakozik ki – mindig friss, meghökkentő és a lehető leghatásosabban időzített.
…A jelenetek a merev tradíciók és a szabadság közötti választásokra kényszerítik a nézőt, ugyanakkor érzékletesen megjelenítik e választások árát.
A film tele van machiavellikus egyezségekkel és titkos identitásokkal — mind a színpadon, mind a színfalak mögött. A befejezés megdöbbentő váratlansággal éri a nézőt.
Hules még egy óriási meglepetéssel szolgál: bebizonyítja a néptánc vibráló maiságát modern korunkban is.

Calgary Word Press


Ami először szembeszökő, az persze a nagyon dinamikus és izgalmas tánc. De a színészek is jól ide illenek, különösen Melkvi Bea, aki első filmfőszerepében, mint a fiatalabb testvér felesége és az idősebb volt szerelme, több táncjelenetben is kiváló táncosnak bizonyul.
A film fő témája a megemésztetlen múlt, mind a személyes, mind a politikai szinten. Óriási hatással volt rám, ahogyan a film összeszőtte az ország és a család történetének elkötetlen szálait. A történet majdnem észrevehetetlen finomsággal mutatja be, hogy Magyarország múltjának szellemei hogyan nyúlnak át, hogyan manipulálják a jelent... Melegen ajánljuk ezt a filmet!

Bremen Film Forum


A táncjelenetek drámai szerepet játszanak, és meghatározzák a történet kimenetelét. A látvány lenyűgöző, különösen az a tánc, melyben a két női rivális, Mari és Gabi, egy tükör két oldalán táncol, amely képüket egymást átfedve, mintegy egyikből a másikba történő átmenetben mutatja.
Különösen érdekes a két férfi alakja, akiket nem mint jót vagy gonoszt ábrázol a film, hanem mindkét elemből egyformán merít. Két életforma összeütközését látjuk. Most mindketten válságban vannak, és a másik életét irigylik. Csak a közönség látja, hogy nincs akkora különbség közöttük, mint első pillantásra gondolnánk. A testvérek érdekes, dinamikus kapcsolata a melegségből a forrongó haragba, sőt az erőszakba csap át. A happy end ellenére a végkifejlet keserű és kemény.

NEGATIV


"A halálba táncoltatott leány" elegáns drámának bizonyul, ahol több téma is rejtőzik a tánc mögött.
Hules Endre a főszerepben győzelemre viszi a filmet. A színész-trió a film lelke, akik folyamatosan elkápráztatják a nézőket.

Matine Portuense


Magyar siker Hollywoodban
Hollywoodban hatalmas sikert aratott Hules Endre A halálba táncoltatott leány című filmje.
A Los Angeles-i Raleigh Stúdióban zárt körű vetítésen – amerikai forgalmazóknak és kritikusoknak – mutatták be a mozit. A vetítés után a film fővárosának meghívott nagyságai csak abban kételkedtek, hogy a hontalanság és az emigráció témája miatt Magyarországon sikeres lehet-e Hules alkotása, de mint kiderült, ezúttal tévedtek, a 42. Magyar Filmszemlén is kirobbanó sikert aratott a film, melyet díjjal is jutalmaztak: a legjobb színész kategóriában László Zsolt kapott elismerést.


Bors


Hules Endre témája, könyve, rendezése is abszolút profi, a legjobb értelemben, ahogy a filmben, mint producer mondja, nem a "tánc lelke", nem az alkotók érzelmei, hanem a siker a lényeg. … nem ártana hazai önfeledt jófej álmodozóink orra alá dörgölni a "szabadság - őszinteség - nyitottság" közhelyeibe rejtőzés helyett a pontosság, megbízhatóság, kiszámíthatóság követelményeit.
A táncosok eszméletlenek, a koreográfia briliáns, Hules színészként is remek, Melvi Bea erőteljes, a tündéri ártatlanságú táncoslány, Zsigmond Emőke az Ég küldötte.

Fehér Elefánt


Sok szeretettel ajánljuk A Halálba Táncoltattot Leány (The Maiden Danced to Death), című magyar-kanadai-szlovén koprodukciót. Hules Endre, a magyar származású veterán színész-rendező, a szórakoztató-ipar üzleti oldalára vonatkozó mélyreható ismereteit is beépíti szinházi producer, Udvaros István alakjába.
Hules munkáját nagyban segíti kiváló operatőre, Zsigmond Vilmos, és a forgatókönyv drámai struktúrája kiválóan megépített. A halálba táncoltatott leány ellenszerrel szolgálhat azoknak, akik stílusbeli túlkapásai, nőgyűlölete és a balett világának ábrázolása miatt nem állhatták Darren Aronofsky Black Swan-ját.

Offscreen: Montreal


Nagyon szórakoztató film. A forgatókönyv és a színészek kiválóak, de különösen élveztem a tánc-jeleneteket valamint a zenét, amely mélyen a sötét múltban gyökerezik, mégis új és vibrál az élettől.
Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkája bőven kárpótol azért, hogy a kanadai színészekből csak keveset látunk.

Montreal Gazette


Rendező-színész Hules Endre nehéz légkörű filmet hoz Magyarországról.
Hules ... kihasználja a különböző kulturák összecsapását ebben ... a figyelemre méltó alkotásban.

Oldenburg Film Festival


A múlt és a jelen találkozásának nagy pillanatait örökíti meg művészi ihlettel Hules Endre A halálba táncoltatott leány rendezője. E film középpontjában egy alkotó testvérpár különleges drámája áll. …a dance macabre a film mágnes erőközpontjává.
Nálunk ez a nagyhatású alkotás érdemelné ki a fődíjat.

Magyar Nemzet


A kooprodukciós alkotás egy klasszikus táncfilm, amely a magyar néptánc világába enged bepillantást.
…teljesen elvarázsolt és katarzissal ajándékozott meg Melkvi Bea szédült-szenvedélyes tánca, mely Zsigmond Vilmos kamerája előtt kelt életre.
Az operatőri munka a táncosokhoz hasonlóan erős és világszínvonalú.
…tökéletes a ritmus, szenvedélyes, elsöprő erejű, magával ragadó, mint egy örvény.
…a tánc nyelvén meg lehet "fogalmazni" azokat az érzéseket is, amikre szavak már nincsenek, a mű hirtelen nemessé válik…

Kultblog.hu


… minden egzotikumával együtt impozáns.
László Zsolt méltán érdemelte ki a Filmszemle férfi alakításának díját.
Az operatőri munka remek, Zsigmond Vilmos és Honti Zoltán beállításai teszik profivá ezt a filmet.

Film.hu


Az operatőrök, Zsigmond Vilmos és Honti Zoltán parádés munkát végeztek; nemcsak a Budapest képsorok csodásak, hanem a Honvéd Táncszínház "próbáiról" készült felvételek is.
Zsuráfszky Zoltán koreográfiája elementáris és lenyűgöző, a táncosok nem pusztán egy egyéni sorsdráma hátterét, hanem meggyőző "előterét" adják; jó őket nézni, ott alkotnak a szemünk láttára.
És jók a színészek is… László Zsolt a koreográfus-rendező öcs szerepében még a forgatókönyv szerinti vesztes helyzeteket is győzelemre fordítja, Melkvi Bea a feleség, alkotótárs szerepében a táncban is prímán helyt áll.
a Honvéd Táncszínház érdeme, hogy … ha táncfilm készült volna A halálba táncoltatott leányból, bízvást nézhetnénk egy világsiker elé.

Revizor


…nemcsak Budapest romantikáját fedezi fel újra, hanem az otthon keserű ízét is…
…a történet tele van komoly emberi drámákkal, a kapcsolatok komplexitásával, sőt, még a diktatúra örökségét is magában hordozza…
…eredeti, hiteles és húsbavágó…
Melkvi Bea pedig nemcsak egyenrangú táncpartnerük, de lehetne akár az együttes sztárja is…

Origo


…fergeteges…
Ahogy a tánc mind drámaibb lendületet vesz, úgy kezd az itthon maradt és 20 év után hazatért fivér és a közös szerelem, Mari is öldöklő... "táncba".
Zsigmond Vilmos és Honti Zoltán kamerája különösen a táncos részeknek tesz jót,
László Zsolt, Melkvi Bea és az ifjú Zsigmond Emőke kiválóak.

Kultura.hu